فهرست مطالب

مطالعات فقه و حقوق رسانه - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه مطالعات فقه و حقوق رسانه
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حقوق فرهنگی و خانواده
    حمیده عبدی*، حمزه آمدی صفحات 7-30

    حقوق فرهنگی طیف وسیعی از حقوق انسانی را شامل می شود. بسیاری از حقوق ها و آزادی های انسانی یا در مجموعه حقوق فرهنگی قرار دارند و یا برای تحقق صحیح آن ها حقوق فرهنگی نیاز است. خانواده به عنوان رکن اساسی و بنیادین جامعه نقش بی بدیلی در رشد و تعالی و یا انحطاط جامعه ایفا می نماید. ازسوی دیگر فرهنگ و توسعه فرهنگی به عنوان مقوله مهم در جهت توسعه و پیشرفت جوامع در نظر گرفته شده است. ازاین رو حرکت در این مسیر باید ابتدا از هسته اولیه جامعه صورت گیرد. سازمان ملل نیز در آمار جمعیتی خود خانواده را چنین تعریف می کند. خانواده یا خانوار به گروه دو یا چند نفره گفته می شود که با هم زندگی می کنند، درآمد مشترک برای غذا و دیگر ضروریات زندگی دارند و از طریق خون، فرزندخواندگی یا ازدواج با هم نسبت دارند. یکی از ابعاد توسعه فرهنگی که نیازمند بررسی و توجه است شناسایی حقوق فرهنگی خانواده و هر یک از اعضای آن و بررسی تعهدات دولت ها در قبال این نهاد است. در این پژوهش که به روش توصیفی - تحلیلی است این نتایج حاصل می گردد که مولفه های حقوق فرهنگی و خانواده موارد زیادی را دربرمی گیرد که مهم ترین آنان حق بر برابری و نفی تبعیض اعضای خانواده در بهره مندی از حقوق فرهنگ، حق مشارکت در زندگی فرهنگی، حق بر آموزش، حق بر تفریح و حق بهره مندی از زیست اخلاقی و انسانی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، حق، خانواده، حقوق فرهنگی
  • محبوبه موسیوند*، فائزه ساکی صفحات 31-49

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی جرایم سایبری علیه خانواده های ایرانی از منظر اجتماعی و فرهنگی و با روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. در این پژوهش ضمن ارایه تاریخچه ای در خصوص جرایم سایبری، ویژگی ها و تفاوت های این دسته از جرایم نسبت به دیگر جرم ها، انواع آنها، آمارها و قوانین موجود در این زمینه، جرایم سایبری را که خانواده های ایرانی را تهدید می کند با رویکرد اجتماعی و فرهنگی بررسی نماییم و با پرتکرارترین جرایمی که در این بستر صورت می گیرد آشنا شویم، مقوله بزه دیدگی و بزهکاری در فضای سایبر، زمینه های ارتکاب جرایم سایبری، گروه های هدف و آسیب پذیر از این جرایم را با رویکرد اجتماعی و فرهنگی بررسی نماییم که نتایج پژوهش حاکی از آن است که با توجه به گسترش فضای مجازی، کاهش سن حضور و استفاده از آن، ضریب نفوذ اینترنت، فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در میان اقشار مختلف جامعه، امکانات و مزایای فراوان فضای مجازی و جذابیت های ظاهری و محتوایی آن، امروزه شاهد رشد روزافزون جرایم سایبری در کشور هستیم ازاین رو می توانیم جرایم سایبری را هم مانند سایر مسایل و چالش های اجتماعی و فرهنگی به مثابه تهدیدی علیه خانواده های ایرانی قلمداد کنیم که نیازمند پیشگیری، کنترل و مقابله از طریق روش ها و ابزارهای هدفمند و کاربردی می باشد.

    کلیدواژگان: جرایم سایبری، جرم، خانواده، فضای سایبر، فضای مجازی
  • محمدمهدی سعیدی* صفحات 51-67

    در روزگار ما اهانت به مقدسات دینی و هتک حرمت آنها در زمره موضوع های حساس و خطیر رسانه ها قرار گرفته است. بررسی دقیق رسانه ها در این باره به روشنی نشان می دهد که چگونه گروهی از رسانه ها به مقدسات هتک حرمت کرده اند. قاعده فقهی «حرمت اهانت به محترمات و مقدسات» در فقه اسلامی در این باره اهمیت ویژه ای دارد. این قاعده را که فقیهان از آیه های قرآن و سنت رسول خدا صلی الله علیه وآله و اهل بیت ایشان استنباط کرده اند در این باره احکام و زمینه های بسیار موثر و سودمندی ارایه می کند. طبق این قاعده هر نوع هتک حرمت به محترمات، حرام است و بر پایه برخی از آیه های قرآن که برای اثبات این قاعده به آنها استدلال شده، مسلمانان نباید با هتک حرمت دشمنان اسلام آنها را تحریک کنند تا آنان نیز به مقدسات اسلام اهانت کنند.

    کلیدواژگان: حرمت اهانت، اهانت به مقدسات، قاعده فقهی، فقه رسانه
  • تندیس تقوی* صفحات 69-87

    مطالعات زنان و رسانه ها یکی از حوزه های مورد توجه علوم ارتباطات اجتماعی است که می توان از زوایای مختلف به آن پرداخت. از جمله جایگاه زنان در سازمان های رسانه ای و نقش آنان در تولید محتواهای رسانه ای، زنان به عنوان مخاطبان رسانه ها و همچنین چگونگی بازنمایی آنان در رسانه ها؛ البته هر کدام از این حوزه ها با سایر حوزه ها در تعامل است و نمی توان آن ها را از یکدیگر منفک کرد. به این معنی که ممکن است زنان تولید کننده محتوای رسانه ای به علت متفاوت بودن خواسته ها و نقش اجتماعی خودشان با مردان، مفاهیم مختلفی را در تولیدات خود بگنجانند. چگونگی بازنمایی زنان در محتواهای رسانه ای نیز قسمتی از سیاست های تولید است که با عقاید، خواسته ها و نیازهای تولیدکننده در ارتباط است و بازنمایی های متفاوت، احتمالا تفسیرهای متفاوتی را نیز از سوی مخاطبان در پی خواهد داشت. هرچند امروزه در جهان و همچنین ایران شاهد فعالیت های گسترده زنان در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، هنری و... هستیم، اما کماکان بین حضور موثر و پررنگ زنان نسبت به مردان در عرصه جامعه شکاف قابل توجهی وجود دارد. ارتقای سطح آگاهی و توانمندی زنان سبب می شود سطح آگاهی جامعه در زمینه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی که با زندگی آنان سروکار دارد، افزایش یابد و بر فرایندهای تصمیم گیری در امور تاثیر بگذارد. ازآنجاکه زنان نیمی از نیروی فعال جامعه را تشکیل می دهند، کشورهایی که توانسته اند بسترهایی فراهم کنند تا زنان در عرصه های مختلف حضور پررنگ تری داشته باشند، از توسعه بیشتری نیز برخوردار خواهند بود.

    کلیدواژگان: وسایل ارتباط جمعی، سازمان های رسانه ای، حقوق رسانه، فمینیسم
  • موسی کاظم زاده* صفحات 89-117

    گسترش ارتباطات ایران با جوامع اروپایی و غربی در عصر قاجار، موجب تحول، دگرگونی و تکوین مباحث حقوق شهروندی در این دوره را نشان می دهد. برهمین اساس، با بررسی متون و آثار مطالب منتشر شده در این دوره، و به ویژه با کنکاش و تحقیق در مطالب مطبوعات این عصر به عینه می توان، نحوه و چگونگی شکل گیری گفتمان حقوق شهروندی را در عرصه اندیشه آثار نخبگان و برخی نمودهای علمی این دوره مشاهده کرد. بدین سان به نظر می آید یکی از مهم ترین عوامل موثر در تکوین مفهوم حقوق شهروندی و پیامدهای آن در عصر قاجار، رسانه ها و به خصوص مطبوعات بودند. ازآن روی که مطبوعات به مثابه یکی از نخستین وسایل ارتباط جمعی، از ابزارهای شناخت، معرفی، تبیین و اشاعه موضوعات و مفاهیم زندگی جوامع بشری در گذشته و امروز هستند، این رسانه را برای تحلیل و بررسی آثار اندیشه گران و نوخواهان دوره قاجار درخصوص مولفه های حقوق شهروندی برگزیده ایم. در این تحقیق، محتوای نشریه اختر به روش تحلیل محتوای کمی، مورد بررسی قرار گرفت. در این روش 12 شماره از نشریه اختر سال 1294 ه. ق؛ (سال سوم انتشار این روزنامه) با روش kzhl lkn  انتخاب و تمام داده ها با نرم افزار spss پردازش و با استفاده از آزمون کای اسکویر رابطه میان متغیرها بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد، بیشتر مطالب منتشر شده در نشریه اختر به سبک خبر بوده و مطالب تحلیلی مانند مقاله هم سهم قابل توجهی دارد و البته تنوع سبک بیشتر و عمدتا سیاسی است. بااین حال، عمده مطالب این نشریه در راستای اطلاع رسانی پیرامون مولفه های حقوق شهروندی و فرهنگ مدرن داشته و کمتر به جهت گیری پرداخته و اگر هم  جهت گیری داشته، این جهت گیری ها منفی و طرد برخی مولفه ها بوده است.

    کلیدواژگان: مطبوعات، اختر، قاجار، شهروندی، حقوق شهروندی
  • زهره خواجه پور* صفحات 119-156

    تربیت در اصل مقوله ای دشوار و پیچیده است و امروزه با توجه به تحولات جهانی، دغدغه تربیت فرزندان با غوامض بیشتری روبرو شده است، که این امر برای خانواده های متدین و دغدغه مند، به مسیله ای مبهم و گاه اضطراب زا بدل گشته است. اساتید فن و علمای دین، با مراجعه به متون دینی و اسلامی که برگرفته از وحی می باشد، ریشه های تربیت الهی را بیان کرده اند که در هر زمان و مکانی با کمی دقت و وقت گذاشتن می توان به آنها عمل کرد و آثار نیکوی آن را مشاهده نمود. نوشتار پیش رو با تکیه به گفتار و افکار یکی از فقهای برجسته و اساتید اخلاق زبردست «آیت الله مجتبی تهرانی» به یکی از مهمترین بخش های تربیتی یعنی تربیت در بستر زندگی دیجیتال می پردازد. در ابتدا با تبیین نظرات این عالم فرزانه، جایگاه و راهکارهای تربیت الهی بیان شده است و سپس به چالش های دنیای دیجیتال پرداخته شده و سعی شده است با خوشه چینی از بیانات آیت الله تهرانی راهکار و هشداری برای تربیت دینی در جهان دیجیتالی امروز ارایه شود.

    کلیدواژگان: تربیت، حیا، اینترنت، آیت الله مجتبی تهرانی
|
  • Cultural Rights and the Family
    Pages 7-30

    Cultural rights encompass a wide range of human rights. Many human rights and freedoms are either included in the framework of cultural rights or require cultural rights for their proper realization. The family, as a fundamental and foundational unit of society, plays an irreplaceable role in the growth, development, and even decline of a society. On the other hand, culture and cultural development have been considered as important factors in the development and progress of communities. Therefore, the movement towards cultural development takes into account the importance of the family. The family is defined as a group of two or more individuals who are related by blood, marriage, or adoption and live together as a household. The cultural rights of the family and each of its members are important and require examination and attention. This paper aims to identify the cultural rights of the family and its members, which encompass various aspects, including the right to equality and the elimination of discrimination among family members in the enjoyment of cultural rights, the right to participate in cultural life, the right to education, the right to recreation, and the right to enjoy a moral and humane life.

    Keywords: Culture, Rights, Family, Cultural rights
  • mahbobe moosivand * Pages 31-49

    The present research aims to study and investigate cybercrimes against Iranian families from a social and cultural perspective, using a descriptive-analytical method. In this study, while providing a history of cybercrimes, the characteristics and differences of this category of crimes compared to other crimes, their types, statistics, and existing laws in this field, we examine cybercrimes that threaten Iranian families with a social and cultural approach. We familiarize ourselves with the most common crimes that occur in this context, the concept of crime and criminality in cyberspace, the grounds for committing cybercrimes, target groups, and those vulnerable to these crimes from a social and cultural perspective. The research results indicate that due to the expansion of cyberspace, the reduction of the age of presence and use of it, the penetration rate of the internet, cyberspace, and social networks among different strata of society, the abundant facilities and advantages of cyberspace, and its apparent and content attractions, we are witnessing a growing trend of cybercrimes in the country. Therefore, we can consider cybercrimes, like other social and cultural issues and challenges, as a threat to Iranian families that requires prevention, control, and confrontation through targeted and practical methods and tools.

    Keywords: Cybercrimes, Crime, Family, Cyberspace
  • mohamd mahdi saidi * Pages 51-67

    In our time, insulting religious sanctities and disrespecting their sanctity have become sensitive and critical issues in the media. A careful examination of the media clearly shows how some media outlets have insulted sanctities. The jurisprudential principle of "prohibition of insulting dignities and sanctities" holds special importance in Islamic jurisprudence. This principle, derived by jurists from the verses of the Quran and the traditions of the Prophet Muhammad and his household, provides significant and beneficial regulations and perspectives. According to this principle, any form of disrespect towards dignities is forbidden, and Muslims should not provoke their enemies to insult Islamic sanctities in response to their own insults, based on certain Quranic verses used as evidence for this principle.

    Keywords: Prohibition of insult, Insulting sanctities, Jurisprudential principle, Media jurisprudence
  • tandis taghavi * Pages 69-87

    The study of women and media is one of the areas of focus in the field of social communication sciences, which can be approached from various angles. These include the position of women in media organizations and their role in media content production, women as media audiences, and how they are represented in the media. Each of these areas interacts with other fields, and they cannot be separated from each other. It is possible that women as media content producers may incorporate different concepts in their productions due to their different desires and social roles compared to men. The representation of women in media content is also part of the production policies that are influenced by the beliefs, desires, and needs of the producers and may lead to different interpretations by the audience. Although we witness extensive activities by women in various social, political, cultural, and artistic fields in the world and in Iran, there is still a significant gap between the effective and prominent presence of women compared to men in society. Enhancing women's awareness and capabilities will increase society's awareness in various social, cultural, political, and economic aspects that are relevant to their lives and will influence decision-making processes. Since women constitute half of the active force in society, countries that provide opportunities for women to have a more prominent presence in various fields will also benefit from further development.

    Keywords: Mass media, Media organizations, Media rights, Feminism
  • mosa kazemzade * Pages 89-117

    The expansion of Iran's communication with European and Western societies during the Qajar era indicates the transformation, change, and formation of citizenship rights concepts during this period. Based on this, by examining the texts and publications of this era, especially by studying the media materials of this era, we can observe how the discourse of citizenship rights was formed in the realm of thought of intellectuals and some scientific aspects of this period. It seems that one of the most influential factors in the formation of the concept of citizenship rights and its consequences during the Qajar era was the media, especially the press. Since the press is one of the earliest means of mass communication, serving as a tool for recognizing, introducing, explaining, and disseminating the subjects and concepts of human societies in the past and present, we have chosen this medium to analyze and study the thoughts of Qajar era intellectuals and reformers regarding the selected components of citizenship rights. In this study, the content of Akhtar newspaper was analyzed using quantitative content analysis. In this method, 12 issues of Akhtar newspaper from 1294 AH (the third year of its publication) were systematically selected, and all the data were processed using SPSS software and examined using the chi-square test to determine the relationship between variables. The results of this study show that the majority of published materials in Akhtar newspaper were in the form of news, and analytical articles had a significant share as well, mostly with a political focus. However, the majority of the newspaper's content was aimed at informing about the components of citizenship rights and modern culture, with less emphasis on orientation. If there was any orientation, it tended to be negative and dismissive of certain components.

    Keywords: Akhtar, Qajar, Citizenship, Citizenship rights
  • zohre khajepour * Pages 119-156

    Education is inherently a difficult and complex concept, and today, with global developments, the concern for educating children has become more ambiguous, especially for religious and concerned families. Scholars and religious scholars have explained the roots of divine education by referring to religious texts derived from revelation, which can be implemented with a little care and time in any time and place, yielding positive results. This article, based on the speech and thoughts of one of the prominent jurists and ethical scholars, Ayatollah Mojtaba Tehrani, focuses on one of the most important aspects of education, namely education in the digital life. It first explains the position and strategies of divine education according to this wise scholar and then addresses the challenges of the digital world. It attempts to provide solutions and warnings for religious education in today's digital world by organizing Ayatollah Tehrani's statements.

    Keywords: Education, modesty, internet, Ayatollah Mojtaba Tehrani